Bloggur // Categories


Skeið og Tiltøk // Courses and Events

Dyrka Ókrút // Grow Weeds

Dyrka Ókrút // Grow Weeds

Yes, we have a cold and sometimes harsh climate here in the Faroe Islands - and sometimes, it can be challenging to grow food (other than potatoes and rhubarbs - more on those another day). Sometimes it rains to much, sometimes the salty winds destroy all green tender leaves (bye bye spinach), and sometimes it is indoor weather for two weeks straight, and when you go out to your garden again, weeds have taken over everything - but HEY! don't let those weeds go to waste - many of them can be eaten, and some of them are even very tasty! Oh girl oh girl! Why not just grow those edible weeds instead of failing at growing salads? See the picture below? That is Bjørn. He is helping us dig a few garden beds for our new edible weed garden - Nettles, Chick Weed, Dandelions, Sea Sandwort, Sorrel, I can not wait until next spring! 

We were lucky in 2017 to get funding from the city council in Tórhavn for our project 'grow weeds' (in faroese: 'Dyrka Ókrút'). Here in the blog you will be able to follow the progress and read more about edible weeds - how to grow them and how to eat them. 

Be sure to not miss a post and sign up for our newsletter below.

 

IMG_1659.JPG

// FO

Alt summarið ganga føroyingar og lúka ókrútsplantur úr veltunum - áðrenn vit fáa vent okkum aftur, so eru tær aftur har, treiskar og harðførar. Nógvar av ókrútsplantunum kunnu etast, og nógvar teirra smakka væl - so hví ikki royna at geva hesum plantum pláss í veltunum? Hví ikki velta arva heldur enn salat, hví ikki notu heldur enn spinat - og hvat hendir um vit geva smærum og øðrum villum føroyskum blómum pláss í okkara veltum? Í 2017 vóru vit so heppnar at fáa umhvørvisstuðul frá Tórshavnar Kommunu til verkætlanina 'Dyrka Ókrút. 

Í fjørð heintaðu vit fræ, og gjørdu í vár smáar royndir. Nú eru vit klárar at fara í holt við størru verkætlanina. Nógv skal gravst, og tíbetur fáa vit góða hjálp. Bjørn er í holt við at grava og gera klárt at seta fræ niður - vit ætla okkum hesaferð at royna at seta fræð niður longu í heyst - sum planturnar sjálvar gera. Her á blogginum fer at bera til at fylgja við arbeiðinum.

 

Graham crackers - Homemade!

Graham crackers - Homemade!